top of page
Etsi

Mikä kumman NVC?I.H.AHAA ryn toimintaperiaatteeissa puhutaan myös ihmisen oman kasvun tukemisesta. Miten NVC NonViolent Communication prosessi liittyy myös hevosiin? Voin vähän kertoa omasta matkastani (joka tottamaar ja toivottavasti jatkuu edelleen).
Olin aina pitänyt itseäni kohtalaisena hyvänä kuuntelijana, mutta jotkut tapahtumat elämässä saivat minut kyseenalaistamaan itseäni. Tuntuiko muista, että todella kuuntelin? Vaikka tarkoitin hyvää, tuntuiko muista hyvältä? Olinko itse tapaamisen jälkeen täysi vai tyhjä?


Vastaan tuli myös mielenkiintoisia kysymyksiä; mitä eroa on säälillä ja myötätunnolla, miksi sympatia ja empatia ovat eri asia? Ja koska en ollut näitä sen kummemmin ennen ajatellut, uteliaisuuteni heräsi.


Eikä vähiten hevosten vuoksi. Hevostaitoja opetellessa tuli monesti vastaan tilanteita, joissa tuntui, että ihmisen ja hevosen välinen "kemia" muodostui jostain ihan muusta kuin sanoista. Ja kuitenkin, ihmisinä sanat muokkaavat meidän todellisuuttamme, joka sitten ilmiintyy tunteina ja tekoina. Voisiko omaan asenteeseen vaikuttaa?


Omista tarpeista ja tunteista tietoiseksi tuleminen auttoi minua ymmärtämään vähän paremmin itseäni. Ja tajusin, että muilla on ihan samalla lailla omat juttunsa, joita voin kunnella, ja se empatia auttaa. Enkä siinä menetä mitään omaani. Ihmistä voi rakastaa, vaikka tekoa ei tarvi hyväksyä.


Samoin hevosen kanssa. Kun ymmärsin joitain tarpeista hevosen tekojen takana, saatoin suhtautua myötätuntoisesti esim. hevosen pelkoon, vaikka hevosen käytös saattoi jonain hetkenä tuntua uhkaavalta (omaa turvallisuutta unohtamatta). Kuulluksi tuleminen on hämmästyttävän tärkeää myös hevosille. Ja toisaalta miksi ei olisi - onhan meillä selkärankaisilla ne ihan samat perustunnejärjestelmät aivoissa.

Minulle NVC on antanutyhden avaimen lisää siihen hevosten sanattomaan arkkuun.

-Päivi


I.H.AHAA ry järjestää avoimen kurssin

Rakentava vuorovaikutustaito

NVC-nonviolent communications INTRO

su 20-11-2022 klo 13-17

Hestbakki, Tallimestarin talo, Lohja


"Kaikki, mitä ihminen tekee, on yritys tyydyttää jotain tarvetta."

NVC on vuorovaikutusprosessi, johon tutustumalla voit löytää myötätuntoisen tavan kuunnella ja arvostaa muita ja itseäsi, kertoa tarpeistasi muille ja kohdata ristiriitoja - tai ihan vaan olla muiden ihmisten kanssa. Ja toki samaa pätee eläimiin.


kouluttaja: Savannaconnexions Oy/Sara Hellsten

paikka: Hestbakki, Vaanilantie 212, 08500 Lohja www.hestbakki.fi

kysy lisää ihahaa.ry@gmail.comComments


bottom of page