top of page
Etsi

Hevosen stressi

Monesti kuulee kysymyksiä, että miksi mun hevonen bolttaa, puree, ei lähde pihasta, irvistelee, luimii, ei anna kiinni, runttaa, jne.


Nämä kaikki ovat käytöksiä, eivät luonteen ominaisuuksia, jotka todella johtuvat jostain syystä X. Hevosen tunnetila näkyy käytöksenä.Tällaisia ihmiselle ei-toivottuja käytöksiä saattaa alkaa näkyä, kun hevosen stressikäyrä nousee, aletaan mennä keltaisen kautta sinne punaiselle.


Listaan tähän nyt ihan satunnaisessa järjestyksessä asioita, jotka saattavat LISÄTÄ lisätä hevosen stressiä




Mutta ei kannata masentua, jos vaikka huomasitkin tuttuja kohtia!

Hevosen elämän laatuun voi vaikuttaa ja se vaikuttaja on vain ja ainoastaan ihminen.

Seuraavaksi listaan satunnaisessa järjestyksessä asioita, jotka saattavat VÄHENTÄÄ stressiä:



Vielä kannattaa huomata, että vaikka tässä tein listoja, elämä on moninaista ja jokainen hevonen on yksilö. Kaikki stressi ei "huonoa". Hevosen elämään kuuluva leikki, kiihkeä tutustuminen tutustuminen uusiin kavereihin, seksuaalinen käytös, rajojen puolustaminen, uusi ruoho jne. nostavat stressitasoja hetkellisesti. Myös uusien asioiden oppiminen ja aivotyö stressaavat.


Tärkeää on, että stressi ei ala kasaantua ja että hevonen pääsee aina välillä purkamaan sitä.

Lepäämään, nukkumaan, hengaamaan kavereiden kanssa. On todella lohduttavaa, että lajinmukaisen käyttäytymisen toteutuminen ihan automaattisesti laskee hevosen stressitasoja.


Joskus voi kuitenkin olla, että hevosen (vaikkapa arasta perusluonteesta johtuen) on hankala antaa stressin purkautua. Silloin ihminen voi auttaa. Hevosta voi tietoisesti auttaa oppimaan omaa tunnesäätelyä, rauhoittumista, itsenäisyyttä - selviämistä täällä meidän ihmisten maailmassa.

Ja mainos - tästä saadaan upeaa esimerkkiä Dr. Susan Fayn DEMOSSA 3.8.2024

Lämpimästi tervetuloa mukaan!


terkuin Päivi

lähetetty 30.4.2024

ainiinja Hauskaa Vappua!!!!













Comments


bottom of page