top of page
Etsi

Ajoita oikein

Päivitetty: 19. helmik. 2019


Miten tulla yhä paremmaksi hevosihmiseksi? Kaikki alkaa tietty rakkaudesta ja myötätunnosta eläintä kohtaan. Yhdessäoloon tarvitaan myös tietoa ja taitoa.

Yksi taidon osanen on oikea ajoitus. Pyytäminen ja myötääminen on ajoitettava oikein, jotta lopputulos on herkkää, hevoselle helppoa ja selkeää.Ajoitus lähtee läsnäolosta, hevosen liikkeen lukemisesta ja ymmärtämisestä.

Tästä onkin ollut viiime aikoina paljon puhetta. Ihahaa ry järjestää maaliskuun lopulla mahdollisuuden harjoitella lisää, Minna Tallberg kertoo luennollaan hevosen lukemisesta, pysy kuulolla.


Ajoitukseen liittyy muutama muukin pointti. Otan tässä esiin kolme.

Ensinnnä, kontakti, onko 1) hevosen huomio sinussa? Jos hevosen huomio on aivan muualla kuin ihmisessä, ei pyyntöä edes kannata esittää. Elikkä voit soittaa ovikelloa sen viiskyt kertaa, mutta jos en ole kotona, niin kukaan ei vastaa.

Sopiva hetki pyytää on, kun olet saanut hevosen huomion.


Seuraavaksi, 2) vastaako hevonen pyyntöösi?

Mitä nopeammin hevonen vastaa, sitä nopeammin pääset myötäämään ja sitä keveämmäksi hevonen pikkuhiljaa muuttuu. Pyyntö kannattaa aloittaa aina hyvin pienesti, silloin hevonen saa tilaisuuden vastata kevyesti.


Ai ja jos hevonen ei reagoi kevyeen pyyntöön. Jos homma on jo entuudesta selvä, pyyntöä vahvistetaan selkeämmäksi (noin 3sek intervalli). Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että olette edelleen kontaktissa, hepan huomio saattaa hävitä joskus yllättävän nopeasti. Ainakin täällä maalla juoksentelee pupuja, kettuja, kauriita sun muita metsän eläimiä ja tuulikin riepottaa.


Kolmanneksi, 3) mikä on riiittävä määrä tekemistä?

Monesti ihmisille tuntuu riittävän vain täydellinen suoritus. Täydellisyyden tavoittelussa, vain oikein tekemisessä, hevosen motivaatio usein heikkenee ja voi jopa sammua kokonaan. Jakamalla tehtävän pieniin paloihin pääset myötäämään ja kiittämään ja motivoimaan hevosta paljon.


Ratkaiseva hetki on myötääminen, silloin hevonen saa palkinnon tekemisestään.

Ajoita myötäämisen oikein. Myötää eli palkitsee hevosta jo pienistä oikeansuuntaisista yrityksistä. Mitä enemmän kiität, sitä enemmän hevonen antaa takaisin :)lähetetty 18.2.2019

p.s. toukokuussa on Päivintallilla tulossa ajoitus-aiheinen kurssipäivä.... lisää tietoa kohtapian...


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page