top of page
Etsi

Olemisen taidosta

Ardan kuolema jätti jälkeensä tyhjyyden. Hevostaitotunnit täällä meillä olivat suurelta osin tunteja juurikin Ardan kanssa. Se näytti aina kunkin ihmisen tilanteen siinä hetkessä, ja settien aihe muotoutui Ardan ja ihmisen yhteisten tarpeiden kautta. Joskus oli hyvä rauhoittua, joskus etsiä makoisia jumppaliikkeitä, joskus leikkiä ja juoksennella.


Tässä tyhjyydessä mietin kovasti, onko minulla mitään annettavaa ilman Ardaa?Kuitenkin - Ardankin kanssa - vuorovaikutus alkoi aina olemisesta, läsnäolosta niin itselle kuin toiselle. Ja sitä olemisen taitoa voin edelleen jakaa. Siinä olen hyvä. Elävien on huolehdittava tästä hetkestä ja tulevaisuudesta.Joku sanoo, että olemista höpöhöpö, hevoset ovat luotuja liikkumaan ja tekemään. Noh, mä ajattelen, että evoluution aikana hevoset ovat kehittyneet lisääntymään ja säilyttämään oma lajinsa tässä maailmassa.

Mitä se tarkoittaa? Että hevoset saavat edes jotenkin vapautta toteuttaa lajinmukaisia tarpeitaan vaikka asuvatkin kotieläiminä.

Siis, että ne saavat korsirehua, jota ne hyvässä tapauksessa pääsevät etsimään - ja siinä samalla käyskentelemään kilometritolkulla. Että niillä on lajitovereita, joiden kanssa seurustella, nujuta, leikkiä tai levätä yhdessä. Että ne saavat vuodenkierron mukaan kasvattaa karvaa, laihtua, lihoa, kastua ja kuivua, löytää oma rytminsä.


Minusta ihmisen kanssa hevoset voivat yhtälailla olla ja tehdä, toki siinä ei mitään luonnonmukaista ole. Oman ajatteluni mukaan tää tarkoittaa ensin, että eläimen tarpeet ymmärretään ja hyväksytään.


Tiede on jo löytänyt vaikka kuinka paljon faktaa hevosista. Minulle vuorovaikutuksen perustana on, että 1) ihminen menee hevosen maailmaan, ja 2) niistä lähtökohdista voi alkaa rakentaa yhteisiä juttuja; olemista ja yhdessä tekemistä, oli se sitten mitä lajia hyvänsä.


Mitä se hevosen maailmaan meneminen sitten tarkoittaa?

Normaalisti hevosen sydämmen lyöntitiheys on hitaampi kuin ihmisen, sen hengitysrytmi on hitaampi kuin ihmisen, sen aivoaallot ovat tasaisempia, sen aistit ovat herkempiä. Tämä tiedetään, koska näitä asioita voidaan mitata. Energia kulkee kahden elävän olennon välillä.

Me ihmiset voidaan harjoitella samoja asioita, hidastaa. Niin, yleensä se tarkoittaa harjoittelua, sillä ihmisinä me ollaan totuttu erilaiseen rytmiin, meidän yhteiskunta toimii eri tavalla. Yhteys hevoseen löytyy hevosen maailman kautta, ei ihmisen. Minulle tää on tahdon asia, eettinen valinta.


Yhteiset jutut alkavat yhteisestä olemisesta, ja ainakin itse toivon, että olemisen laatu sävyttäisi kaikkea tekemistä. Ehkä se ei aina ole käytännössä mahdollista, mutta niin toivon. Ehkä tää on sitten mun juttuni maailmassa, olemisen taidon oppiminen ja opettaminen.


terkuin

Päivi

lähetetty 17.11.2023

Comments


bottom of page