top of page
Etsi

Ryppy rakkaudessa

Päivitetty: 18. tammik. 2019Onko hevonen joskus yrittänyt töniä, astua varpaille, liiskata seinään tai jopa purra?

Kyllä, niin minuakin, samassa veneessä ollaan, ja olen myös aika monta kertaa kuullut tällä lailla käyttäytyvistä hevosista. Toisaalta, kerran kurssipäivän jälkeen erään hevosen omistaja ihmetteli lopuksi - "Kumma juttu, se ei laittanut kertaakaan koko aikana korviaan luimuun?"
Minua kiinnostavat aina syyt tekojen ja käyttäytymisen takana. Mikä on johtanut hevosen ja ihmisen väliseen konfliktiin? Käytöksen korjaaminen syytä tunnistamatta on vain tulehtuneen tilanteen laastarointia. Ja tietty kiputilat on myös suljettava pois.


Syitä voi olla monia mutta minusta kaksi tavallista ovat:


1) Ihminen käyttäytyy hevosta kohtaa liian kovakouraisesti

Monesti ihmiset eivät ollenkaan huomaa tekevänsä asioita liian kovaa, liian äkkinäisesti, hevosta kuuntelematta. Ihmiset myös olettavat, etenkin vieraan hevosen, osaavan ja ymmärtävän asioita, vaikka siitä ei ole mitään varmuutta.


Kovakouraisuus voi alkaa pelottaa hevosta. Se saattaa yrittää rauhoitella ihmistä omalla kehonkielellään. (Näistä rauhoittavista signaaleista on muuten ollut Hippos-lehdessä hyvä juttusarja, ja näköjään uudessa Heportterissakin.) Lopulta, jos ihminen ei edelleenkään huomaa muuttaa mitään käytöksessään, hevonen puolustautuu vaikka yrittämällä näykätä. Ja sotatila on valmis.


2) Ihminen on epävarma

Hevosen tärkein tarve ihmisen kanssa ollessaan on kokea olevansa turvassa. Epävarma ihminen ei viesti kehollaan rauhallisuutta eikä teoillaan selkeyttä. Hevonen joutuu arvailemaan ja yhä uudestaan etsimään rajojaan.


Liian lähellä hääräävä hevonen saattaa aiheuttaa muutenkin arassa ihmisessä tarvetta puolustautua, mikä sitten purkautuu agressiona. Hevosta yritetään kieltää tai jopa läpsiä. Epäselvä viestintä aiheuttaa myös hevosessa epävarmuutta. Sotatila on taas valmis.


Miten sitten näitä lähtisin purkamaan?

Itseltään voi kysyä muutaman kysymyksen. Olenko tarpeeksi rauhallinen (myös hevosen mielestä)? Olenko pyyntöni selkeä? Onko oma kehonkieli synkassa pyynnön kanssa? Ymmärtääkö hevonen pyynnön so onko se opetettu? Aloitanko tarpeeksi pienellä paineella/vihjeellä tarpeeksi yksinkertaisella tehtävällä? Luenko hevosen kehonkieltä koko ajan? Muistanko kiittää ja poistaa paineen/vihjeen jo hevon oikeansuuntaisesta yrityksestä?


Joskus voi olla hauska pyytää vaikka kaveria videoimaan hevosen kanssa tekemistä. Videosta voi sitten kaikessa rauhassa tarkastella omaa ja hevosen vuoropuhelua. Jokainen vuorovaikutus on uniikki, välillä karskimman voi olla hyvä pehmentää otettaan, välillä vaimeamman selkeyttää. Hevonen kertoo kyllä, mikä on sopiva <3 Kuunnellaan toisiamme <3


ps. Kuvan hevonen irvistelee tässä toiselle hevoselle, ei ihmiselle. Miksi? Avaisin tätä niin, että hevoset kilpailivat ihmisen huomiosta, kun tulin aidalle kameran kanssa :)


lähetetty 17.1.2019

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page