top of page
Etsi

Sujuvasti satulaan

Eipä ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen nähnyt mitä erikoisempia tapoja nousta satulaan. Milloin hevosen suitsissa on roikkunut kaksikin avustajaa, milloin ratsastaja on loikannut ympyrää pyörivän hevosen selkään täydessä vauhdssa kuin kasakka konsanaan. Paras kaikista taitaa olla nuoruudenmuisto, kun kaveri loikkasi hevon selkään suoraan takaa, vähän samaan tapaan kuin koulun jumppatunnilla .....


Järkevän ja myös hevosen hyvinvointia kunnioittavan täti-iän saavutettuani, olen tajunnut, että myös satulaan voi nousta sujuvasti. Myös näiden omien kasvattien omatoiminen opettaminen on auttanut löytämään selkeän ja yksinkertaisen tavan nousta satulaan. Yksin touhutessa tärkeintä on turvallinen yhteistyö hevosen kanssa.


Satulaan noustessa käytän aina jakkaraa, penkkiä, kantoa tms. koroketta. Haluan estää satulaa vääntymästä (tästähän on tehty tutkimustakin), ja myös tehdä selkään nousun hevoselle - ja itselleni - mahdollisimman mukavaksi.


Hevosen on opittava ymmärtämään muutama asia. 1) sen on seistävä rauhassa jakkaran vieressä 2) sen on seistävä rauhassa jakkaran vieressä, kun ihminen kapuaa jakkaralle, siis ilmatilassa sen pään takana alkaa tapahtua 3) sen on seistävä rauhassa jakkaran vieressä ja säilytettävä tasapainonsa, kun ihminen nousee satulaan


Myös ihmisen on ymmärettävä, että hevosta voi auttaa opettamalla, ja että siinä kannattaa olla johdonmukainen. Mikään ei ole niin mukavaa ja turvallista, kuin rauhassa ihmistään odottava hevonen. Itse käytän opettamisessa myös nameja, koska hevosen näkövinkkelistä sen selässä istuminen on aika epäluonnollista. Haluan siis tehdä siitä hevoselle kannattavaa.


1) Jakkaraan totuttaminen Aloitan jakkaraan totuttamisen kentällä, samassa paikassa, missä sitten lopuksi selkään mennään. Käytän tässä ihan tavallista paineen poistoa (neg vahviste). Hevonen saa ensin tutkia jakkaraa, sen jälkeen pyydän hevosta seisomaan paikallaan (tämä taito on hyvä olla valmiina, mutta ei välttämätöntä). Jakkara lähestyy hevosta ja aina kun se malttaa seistä paikallaan, jakkara lähtee pois. Jne, kunnes hevonen seisoo paikallaan ja jakkara on sen vieressä. Kannattaa totuttaa myös muihin paikkoihin esim kaulan viereen, koska vaikkapa letittäminen on kiva tehdä jakkaralla seisoen, ainakin ison hevon harja :)2) Ihminen nousee jakkaralle Harjoitus jatkuu ja alan nousta jakkaralle. Tämä joskus hämmentää hevosta, niitä voi jopa vähän pelottaa, kun ihminen "irtoaa" maanpinnasta, vähän kuin jokin petoeläin hyppyyn. Kannattaa aloittaa ihan pienin askelin ja kiittää myös äänellä paljon. Ilmatilaa voi myös etukäteen neutralisoida vaikkapa lippua tai satulahuopaa tai vilttiä heiluttelemalla, tämä ei toki ole välttämätöntä.


Kun viimein voin seistä jakkaralla hevosen selän vieressä, silittelen selkää, kaulaa, lautasia, kylkiä kaikkialta minne yletyn. Annan nameja selän yli samalla selkään nojaten. Voin myös vähän huojuttaa hevosta ja saada sitä löytämään tasapainonsa. Näitä vaiheitä voi hyvin harjoitella jo varsojenkin kanssa. On sitten hauskaa tekemistä ja hyödyllistä opettelemista, sekä nämä vaiheet selvillä jo ennen varsinaista ratsautumista.


3) Sujuvasti satulaan Viimeinen vaihe onkin sitten edessä. Edelleen pyydän hevosta seisomaan paikallaan. tuon jakkaran ja nousen sille. Tsekkaan hevosen tasapainoa huojuttamalla sitä vähän. Laitan jalan jalustimeen, samalla kokeilen tarviiko vielä vahvistaa paikallaan oloa. Jos heppa on edelleen rauhassa, nousen satulaan ja samalla kun istun alas, anna namin. Yess! Kokeneen hevosen kanssa kaikki onkin siinä :) Tosin kyllä toivon vielä, että heppa odottaa paikallaan, kunnes itse pyydän sitä liikkeelle.


Muutamia huomioita. Kun selkään voi rauhassa nousta kentällä, asia kannattaa yleistää. Jakkaran voi viedä mukanaan pihaan ja lähimetsään, ja myös kokeilla sopivia kantoja, penkkejä, aitoja jne. Selkään voi aina välillä nousta myös "väärältä" puolelta.

Namien käytössä olen silleen johdonmukainen, että annan niitä aina selkään noustessa mutta en koskaan ratsastuksen jälkeen selästä pois tullessa. Kun kerran aion ratsastaa, haluan kannustaa hevosta kokemaan sille täysin epäluonnollisen asian mukavaksi, turvalliseksi ja kannattavaksi.


P.S. tätä asiaa harjoitellaan huhtikuun LIVE - illassa

lähetetty 17.2.2018

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page