top of page
Etsi

Tallipiha kuntoon

Nyt talvella on ihana suunnata ajatuksia kohti kesää...


Kodin ja työpaikan ympäristö vaikuttaa mieleen, ihan alitajuisesti. Siisti piha koetaan luotetavaksi ja turvalliseksi, sotku saattaa herättää epäilystä. Tallin pihalla tapahtuu koko ajan, joten pihan yleinen siisteys ja jopa nätit yksityiskohdat ovat yksi tapa luoda asiakastyytyväisyyttä - ja rauhaa omaan mieleen. Samalla viestitään sanattomasti yrityksen, pienenkin, arvoista. Huolehdimme ympäristöstä, ja samalla hevosten ja asiakkaiden ja itsemme tarpeista ja turvallisuudesta.


kuusiaita, omenapuu ja oikealla olevat ruusupensaat on kaikki istutettu, kun punainen rakennus muutettiin talliksi


Mitä sitten kannattaisi ottaa huomioon?


Ensinnä kulkuväylät, pihalla kulkee välillä myös raskasta kalustoa, ainakin meillä; heinärekka, traktori, kuivíkekuormat ja lannanpoistokalusto. Isojen koneiden pitää pystyä kääntyilemään ja liikkumaan pihalla tarvittava määrä. Kentän hoitovehkeet ovat kevyempiä, mutta siellä nekin menevät. Tämä tarkoittaa, että kulkuväylät on perustettava kantamaan kaikki tämä, myös pahimpaan muta-aikaan.

Kotitallissa tämä tehtiin kuorimalla kulkuväyliltä noin 20cm maata, tilalle kantava kerros sepeliä, kangas ja päälle kivituhkaa. Hyvin on kestänyt.


Toiseksi, jos pääsee aloittamaan ihan puhtaalta pöydältä, kulkuväylät voi suunnitella mahdollisimman ergonomisesti. Asioille on omat paikkansa. Heinälän täyttö sujuu vain ovet avaamalla, lantalaan pääsee jäämättä jumiin ja turvevaraston täyttö onnistuu peruuttamalla rekka sisään (noh, meillä täytyy myös varaston katto avata, mutta kaikkeahan ei pikkubudjetilla voi saada).

Väyliin liittyvät myös paikat asiakkaiden autoille ja polkupyörille ja isommilla talleilla paikat mahdollisille traikuille.


Hevosten tarha-alueiden ajateltu sijoittelu tarkoittaa lyhyitä talutusmatkoja ja lyhyitä vetoja sähköpisteistä aitoihin. Myös pihatoissa tarvitaan kantavat reitit koneellista puhdistusta varten. Hevosten, autojen ja ihmisten kulkureittien ei tarvisi risteytyä. Kerran kun väylät on perustettu ja rahat käytetty, uusiminen ja asioiden korjaaminen onkin suuren kynnyksen takana. Jos olisi ollut mahdollista, olisin meill tehnyt asiakasparkin pienen pihamme ulkopuolelle, pellon yläreunaan.


Ajattelu kuitenkin säästää loppupelissä tallinpitäjän aikaa (ja rahaa). Paikat kestävät käytön, peruskunnossapito on helppoa eikä rahaa kulu ylimääräisiin korjauksiin. Suunnittelun tuoksinassa voi myös miettiä pihan valaistusta. Ainakin tarhojen porteilla on pimeällä mukava olla valoa.Päivittäisessä hommassa auttaa, jos, kuten jo tuos aiemmin ehdotin, kaikelle on oma paikkansa. Haravat, lantakärryt, talikot, luudat, talvella myös lumilapiot ja kolat, roskikset, kaikkia käytetään päivittän. Myös asiakkaiden on helppo osua roskiksiin, kun ne on järkevästi sijoiteltu. Toisaalta myös hevosten kulkuväylät pitää olla auki.


Entä sitten se nätti?

Mä olen ihan valtava luonnon ja kasvien ystävä. Isot puut ovat korvaamattoman kauniita ja luovat suojaisaa tunnelmaa. Jos tallipihassa ei ole puita, olisin kyll ekana istuttamassa muutaman. Puut ja pihan muutkin kasvit on valittava kasvuvyöhykkeen ja myös oman innon mukaan. Hoidon helppous lähtee oikeaan paikkaan valitusta oikeasta kasvista.


Puut ja niiden juuret kasvavat isoiksi, joten ihan rakennuksen viereen ei puuta kannata laittaa. Kosteassa paikassa voi koivu olla hyvä valinta, se imee maasta mahdottomat määrät vettä. Havupuut ovat kauniita talvellakin, mutta tiesitkö, että marjakuusi on supermyrkyllinen.


Kauniita pensaita riittää myös, vaikka pihasyreenit, angervot ja pensasruusut ovat helppoja ja kestäviä. Kiva idea voisi olla tehdä näyttävä puu/pensasryhmä, jossa on niin keväällä kukkivaa kuin hienoja syksyvärejä. Tällaisen kun kerran istuttaa, se vaan paranee vuosi vuodelta.


Jos näin perusteellinen hortonomia tuntuu vieraalta, ihan muutama kesäkukka ikkunalaudalla voi olla kutsuva pieni elementti. Toki pienenkin istutuksen hoitoon pitää sitoutua, että se jaksaa kukkia syksyyn saakka.

Toisaalta joku tallin asiakaskin voisi tykätä tämmöisestä kukkatädin vastuullisesta hommasta! Mukava viihtyisä ympäristö on kaikkien yhteistyön summa.

Oioi, kevät jo väreilee mielessä...


-Päivi

Comments


bottom of page