top of page
Etsi

"Yes has no meaning if no is not an option."

Toimin I.H.AHAA ryssä, ja vuoden aikana olen kirjoittanut kuukausittain yhdistyksen arvoista - ja samalla omistani. Innoittajana ovat 20-vuotis juhlakalenterin mietelausahdukset. Elokuussa kalenterilehdellä Leslie Desmond sanoo: "Yes has no meaning if no is not an option."


Leslie Desmond on elämäni toinen hevostaito-osaaja, hevosfilosofi, kenen oppeihin olen päässyt tutustumaan. Ensimmäinen oli Risto Vuoripalo. Muistan hyvin, kuinka silloin 90-luvulla olin oman matkani alussa. Taisin jopa sanoa ääneen jotenkin - täähän on ihan yksinkertaista ja helppoa.

Ja siltähän tosiaan loistavien hevosihmisten työ ja oleminen hevosten kanssa näyttää, helpolta. Kaikki sujuu, hevonen on pehmeänä innolla mukana. Draama on poissa. Sitä voi harhautua olettamaan, että eihän tää ole sen kummempaa....


Myöhemmin ja vielä edelleen pidän Leslietä yhtenä tämän aikamme parhaista hevosihmisistä, ja eittämättä parhaana näkemänäni ajoituksen mestarina.

Mutta miksi on niin tärkeää antaa hevoselle mahdollisuus sanoa EI?


Hevostaito on ihan älyttömän voimakasta. Kun ihminen alkaa ymmärtää kuinka hevonen ajattelee ja toimii ja miten vuorovaikutus syntyy, siitä seuraa toimijan eettinen vastuu. Miten tätä tietoa ja taitoa toteutan kummankin osapuolen yhteiseksi hyväksi? Miten vältän manipuloimisen? Miten osaan katsoa maailmaa ja hetkeä hevosen silmin? Ja arvostaa näkemääni.

Onko hevonen minulle orja vai ystävä?


Mikään ei ole niin surulllista kuin tavata hevosorja, joka on menettänyt itsensä ja vain palvelee. Tarkoitan, että hevosen tapa on hakeutua sopuun. Vaikka olosuhde olisi mikä on, jopa kauhea, suurin osa hevosista hakeutuu itse kohti sopua. Sopeutuu, oppii pysymään hengissä. Ja ihminen harhautuu luulemaan, että ompas helppoa.....

Sopeutumiskyky, hevosen lajinomainen ominaisuus on hyödyttänyt ihmiskuntaa käsittämättömällä tavalla.Nykyään ainakin Suomessa hevosen asema on yhä vaan enemmän vapaa-ajan harrastuskumppani tai lemmikki. Mutta vaikka hevonen on harrastuskumppani, se ei ole väline. Vaikka hevonen on lemmikki se ei ole lelu. Hevosen luonto on edelleen sama. Se sopeutuu, ja vastuu on ihmisellä.

Sitäpaitsi, kun hevosen sanoo kyllä, se on informaatiota. Ja kun hevonen sanoo ei, sekin on informaatiota. Miksi ihmeessä jättäisin toisen puolen tiedosta saamatta??


Ja kun suhde kasvaa ystävyydeksi, ei mikään ole niin ihana kuin hevosystävä, omanlaisensa, arvokas juuri sellaisena kuin se on🦄🦄🐴 ❤


terkuin

Päivi

lähetetty 2.8.2023

Comments


bottom of page