top of page
Etsi

Lisää tekniikkaa - tervetuloa mun kuplaan

Päivitetty: 7. marrask. 2022

Maastatyöskentely on paljon tunteen, hetkessä olemisen ja toisen aistimisen harjoitus.

Toisaalta siihen liittyy myös joitain tekniikkajuttuja. Yksi paljon käytetty ja omia ajatuksia herättävä tekniikka on edestä blokkaaminen. Siis hevosen liikkeen pysäyttäminen laittamalla painetta sen kulkusuunnan, hifistellen painopisteen, eteen.



Ekaksi, tekevätkö hevoset tätä keskenään? Kuuluuko se laumakäyttäytymiseen?

Kyllävaan, toisia paimentava hevonen luo liikkeillään "seiniä" joiden välissä paimennettava kulkee. Hevonen voi myös estää toista hevosta vaikkapa tulemasta portille ihan vaan päänsä heilautuksella toisen kulkulinjan eteen. Tai estää toista menemästä heinäkasalle. Hevoset ovat todella taitavia lukemaan toistensa kehonkieltä ja liikkeen suuntia.


Estävä hevonen on tilanteessa dominoiva. Käytöksellään se saa resurssit haltuunsa. Estettävä hevonen joutuu väistymään. Hevosten maailmassa tämä ei ole suuri juttu, laidunta riittää metrinkin päässä tai heinäkasoja on (toivottavasti) muutama enemmän kuin hevosia. Dominanssi luo rajoja ja selkeyttää lauman sisäistä toimintaa. Tasapainoisessa ryhmässä eri asiat ovat eri hevosille tärkeitä.

Toisaalta portilla, kun blokkaustilanteessa alemman hevosen omistaja ei tahdo saada omaa hevostaan laumasta, syntyy helposti vaaratilanteita ja pahaa mieltä (ainakin ihmiselle). Ja ehkä hevonenkin hätääntyy, jos se ei pääse ihmisensä luo.


Eli edestä blokkaaminen kuuluu hevoseuteen, mutta kuuluuko se ihmisyyteen?


Oma (tämänhetkinen) mieleni vapaus nostaa esiin ajatuksia.

Ensinnä, toivon oman suhteeni hevoseen rakentuvan molemmille positiivisistä kokemuksista. Toivon yhteistyötä ymmärryksen ja ilon kautta. Tämä tarkoittaa perusteellista yhteisen kielen luomista ja harjoittelua, myös rajojen asettamista. Hevosen on kunnioitettava mun henkilökohtaista tilaani. Haluan kuitenkin rakentaa hymynaamojen ketjua, silloin yksi sitruuna ei vielä vahingoita positiivista pössistä. Toki rajat kuuluvat asiaan, mutta hevosen elämä ei voi olla yhtä sulkeisharjoitusta.


Ihmisenä minulla on mahdollisuus valita monenlaisista työkaluista ja tekniikoista. Jotkut perustuvat hevosten omaan käyttäytymiseen, mutta se ei tarkoita, että ne olisivat ainoita mahdollisuuksia.


Missä tilanteessa haluaisin estää hevosta liikkumasta eteenpäin?

Ainakin selästä, jos hevonen syystä tai toisesta alkaa kiihtyä liikaa. Kiihtyneessä hevosessa on paljon energiaa ja jännitystä. Periaate - jännitys ei vähene käskemällä, kiihkeään tilanteeseen ei kannata lisätä energiaa. Hevonen saattaa totella, mutta sen jännitys ei pääse purkautumaan. Järkevämpää on ohjata liian energinen hevonen vaikka voltille ja pysyä siellä kunnes hevosen tunne hellittää.

Tai antaa hevosen kävellä kuitenkin pyytäen hevosen huomiota toistuvasti itseeni.


Entä irtityöskentely, miten pysäyttää hevonen picaderossa?

Omassa "kielessäni" on muutamia tekniikoita.


1) Esimerkkiä näyttämällä

Kun hevonen on hyvässä kontaktissa ja tilanne on tyyni, riittää, että lasken oman energian alas, voin huokaista, katsoa maahan ja astua hieman taakse. Ja kehua!

2) Opettamalla sana

Kun edellinen toimii, voi pysähdykseen alkaa liittää sanan vaikka "seeeiis". Ja kehua! Vähitellen "seis" toimii ravista ja laukastakin.

3) Pyytämällä hevonen sisään

Edelleen, kun hevonen on kuulolla, sen voi pyytää sisään tilaa antamalla. Aluksi voi joutua todella astumaan taaksepäin, lopulta riittää puoli askelta taakse. Tässä on myös hyvä biomekaaninen bonus. Kun pyydän hevosen sisään heti kulman jälkeen, saan sen kehoon mukavan pienen sisäkyljen taivutuksen. Ja hevonen saa kehuja!


Nämä tekniikat toimivat, kun hevonen on kuulolla. Ja hei, ennen mitään tekniikoita rakennetaan aina kontakti. Tottakai myös kehun ja palkitsen, se syventää positiivista kokemusta ja oppimista. Pyrin tietoisesti pysymään koko ajan siellä vihreällä mukavuusalueella ja vain käväisemään silloin tällöin keltaisella.

En missään nimessä halua pelotella hevosta. Jos hevonen kauhistuu, ja laukkaa hulluna, olen todella tehnyt jotain aivan liikaa. Jo pelkkä lähestymistapani on saattanut olla hevoselle liikaa. Silloin voin ottaa hevosen kiinni ja taluttaa kiihtymyksen pois.

Jos hevonen on mennyt punaiselle, se saattaa hyvinkin oppia meidän ihmisten kannalta aivan vääriä asioita, omaa höperyyttäni.



Entä sitten edestä blokkaaminen, se hevosten juttu?

Sekin toimii, kun hevonen on kontaktissa. Kysymys. Onko dominointi loogista (esim picaderossa), juurihan hevosta pyydettiin liikkumaan eteenpäin ympyrällä? Mitä resurssia tavoittelen? Mitä "väärää" se hevonen on tehnyt? Karannut laumasta? Yrittänyt tulla ihmisensä luo? Halunnut heiniä?


Blokkaaminen ei toimi, jos hevonen on korkeassa energiassa, ainakaan se ei vähennä hevosen jännitystä. Blokkaaminen on energian lisäämistä ei vähentämistä. Olen sen sata kertaa nähnyt, kun hevonen menee läpi ihmisen linjasta. Siinähän se vaan oppii, että edestä tulevaa painetta ei kannata kuunnella.... paitsi, jos ihminen on todella taitava ja hänen energiansa on samalla korkeudella kuin hevosen.

Monet hevoset on myös liinajuoksutuksessa turrutettu edessä olevaan paineeseen (ihmisen positio), niille voi olla todella hämmentävää, jos blokkaamista yritetään tarkoituksella.


Ja viimeksi, olen nähnyt monta hevosta, jotka blokkaamisesta alkavat menettää uskoaan ihmiseen, tulevat hiljaisiksi ja voivat jopa alkaa sulkeutua.


Tämmöisiä ajatuksia tänään eri tekniikoista. Haluan tekniikkaa käyttäessä huomioida myös sen henkisen vaikutuksen, myös omaan tekemiseen. Luonko positiivistä kierrettä, joka kantaa väistämättä eteen tulevat mokaukset ja joka tuottaa iloa molemmille.

Onneksi meillä ihmisillä on valinnan mahdollisuus, valintoja tekemällä luomme jokainen ihan oman uniikin tapamme olla hevosen kanssa. Tervetuloa mun kuplaan :)


lähetetty 16.7.2022

bottom of page