top of page
Etsi

Vetovoiman laki



Rauha,

miltä se tuntuu? Miltä itse tunnun, hevosen mielestä? Millainen ihminen vetää hevosta puoleensa? Minkälaisia ovat tosi taitavat hevosihmiset, noin päällepäin? Usein rauhallisia liikkeissään, turvallisen tuntuisia, heillä voi olla pehmeä kehonkieli ja neutraali tai positiivinen tunnelataus. He luovat hevoselle ja itselleen helposti onnistumisia tuottavan ilmapiirin pyytämällä tarpeeksi pieniä asioita kerrallaan ja vahvistamalla jo heti pienestä oikean suuntaisesta askeleesta.



Hevoselle on tärkeää, että ihmisen ajatus ja keho puhuvat samaa kieltä. Hevosen kertoo omalla kehollaan ja reaktioillaan miltä siitä tuntuu, miltä ihminen tuntuu. Onneksi me kaikki voimme harjoitella omaa tietoisuuden kasvatusta ja kehonhallintaa.


Pelko,

hevonen on herkästi aistiva saaliseläin ja sen KUULUU välillä pelätä. Ilman pelkoa ja pakoa se ei olisi selvinnyt evoluutiossa. Pelästyminen on syvällä geeneissä, myös nykyhevoset harjoittelevat välillä pakenemista, vaikka elinolot olisivat kuinka huolellisesti rakennettu hevosen hyvinvointia ajatellen.

Auta armias, kun tuulisena päivänä tarhassa pyörii muovipussi :)

Jokaisen, myös huipputaitavien hevosihmisten, hevoset joskus kiihtyvät tai pelästyvät. Jopa Kyra on aikanaan käyttänyt aikaa totuttaakseen hevosiaan kilpailupaikan kummalllisuuksiin.


Rento,

rauhallinen, hevonen syö, se voi pitää päätä alhaalla, silmät ovat suuret, pehmeät ja avoimet. Suu ja etenkin huulet ovat rennot ja hengitys kulkee. Korvat kuuntelevat, mutta eivät tökötä jäykkinä pystyssä. Hevosen häntä on levollinen ja koko keho elastisen pehmeä.




Huolestuminen

alkaa ihan pienistä ilmeistä ja kehon eleistä. Hevonen räpyttelee, kääntää katseen pois, silmät puoliksi kiinni, jauhaa leukoja, venyttelee leukoja kieli ulkona, haukottelee, kääntää pään pois, kääntää kaulaa pois, ravistaa kaulaa, ravistaa vartaloa, liikuttaa päätä/kaulaa ylös alas, pitää päätä/kaulaa alhaalla, kaartaminen, väliin meneminen, kääntää takaosan kohti, kääntää kyljen kohti, hidastaa liikkumista.

Näitä merkkejä kannattaa miettiä ja havainnoida, sillä tässä vaiheessa ihmisellä on vielä kaikki mahdollisuudet vaikuttaa hevoseen.


Rauhoita hevostasi,

hevosen luottamusta ja rauhaa lisäävät

  • rauhoita ensin itsesi, hallitse oma tunnetilasi

  • rentouta kehosi jännitykset, maadoita itsesi tukevasti maahan

  • luo turvallinen ja kannustava ilmapiiri vaikka mielikuvan avulla

  • rakasta hevostasi, ja vahvista sen pieniä onnistumisia

  • ole selkeä eli pyydä tarpeeksi vähän mutta kuitenkin riittävän paljon

  • epäonnistumiset ja virheet ovat arvokasta informaatiota

  • ole reilu ja turvallinen, toimi aina pakoreaktion alapuolella

  • varmista, että hevonen todella ymmärtää ja osaa vastata pyyntöösi

  • ole ennakoitava


Oma käytös

voi myös olla rauhoittelevaa. Moni hevosen itse käyttämä rauhoittava ele sopii myös ihmiselle, esim. väliin meneminen, esineen poispäin vieminen, kumartuminen, ravistelu, hengittäminen, kyykistyminen, kaartaminen, poispäin katsominen, haukottelu, liikkeen hidastaminen, kyljen kääntäminen.


Totuttaminen ja siedättäminen

Yleisesti myös hevosen totuttaminen ja siedättäminen kaikenlaiseen ”kummaan” kasvattaa sen toleranssia, huolestumiskynnystä. Kannattaa siis joskus leikkiä vilteillä, pressuilla, nauhoilla. pusseilla, sateenvarjoilla, opettaa hevosta kulkemaan kapeikoista, kopisevalla alustalla tai kumartumaan nauhojen alta jne.

Kaikki tekeminen alkaa aina rauhasta ja rentoudesta, vähän kerrallaan edeten. Eikä koskaan hevosta pelästyttäen. Totuttaminen auttaa kasvattamaan luottamusta, oman ihmisen kanssa kummallisiinkin asioihin voi tutustua turvallisesti.



Säikähdys

Jossain vaiheessa elämää hevonen kuitenkin säikähtää, sehän on hevonen. Metsälenkillä tulee vastaa hirvi tai puskassa kykkii marjastaja. Säilytä silloin oma rauhallisuutesi. Elä koko ajan samaa hetkeä hevosen kanssa. Ehkä ehdit nähdä jo niitä pieniä huolestumisen merkkejä ja voit vaikuttaa. Tunne myös myötätuntoa hevosta kohtaan, sillä ei varmasti ole nyt hyvä olla.


Hengitä rauhallisesti. Anna hevoselle hetki aikaa, ja katso yhdessä jännittävää kohdetta. Luo oma positiivinen mielikuva (oi, mikä mahtava uusi postilaatikko) ja kerro se hevoselle. Joskus hevoselle on helpompaa vähän liikkua ja purkaa energiaansa sillä tavoin. Pyydä hevosen huomio itseesi hyvin pehmeästi. Jatka käynnissä, tai jos olet selässä voit huoletta tulla alas ja taluttaa hevosta vähän aikaa.


Vetovoima

liittyy tunteeseen. Kuinka turvalliselta/turvattomalta, mukavalta/epämiellyttävältä hevosesta tuntuu. Tarpeeksi epämiellyttävä alkaa lopulta pelottaa. Tarpeeksi turvallinen ja myönteinen vetää puoleensa, ja tämmöisessä tilassa oleminen ja yhdessä tekeminen alkaa olla itsessään palkitsevaa.

Vetovoiman laki toimii harjoittelemalla, pikkuhiljaa edeten, maailmaa yhdessä tutkien. Ensin kotona turvassa ja sieltä vähitellen jännempiin paikkoihin edeten. Ja lopulta, se vaan on, sinä vaan olet, turvallinen, kannustava oma itsesi hevosen kanssa.

lähetetty 10.3.2019

bottom of page